Mendurance en kalender

Data 2017
>
> 12 maart Ysselsteyn
>
> 23 april Teteringen
>
> 18 juni Laag Soeren
>
> 2 juli Etten-Leur
>
> 27 augustus Someren

Mendurance is het aangespannen rijden van lange-afstandsritten in wedstrijdverband. Hierbij is het is de kunst om met een aanspanning zo efficiënt mogelijk, binnen een bepaalde tijd, een gemarkeerde route te rijden. Een ontspannen menrit met een wedstrijdelement, want de conditie van de pony’s en paarden wordt getest en is doorslaggevend. Het welzijn van de paarden staat voorop.
Er zijn 4 klassen, waarbij de afstanden, dwars door de vrije natuur, oplopen. Met name voor de grotere afstanden moet het paard goed getraind zijn. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden tijdens alle ritten.
Klasse I bevat 1 traject van ongeveer 25 km, klasse II heeft 2 trajecten, met een maximum totaal van 49 km, klasse III heeft 3 trajecten tot 70 km en klasse IV bevat 4 trajecten, samen tussen de 70 en 100 km.
Na elk traject volgt er een rust waarin de paarden en pony’s verzorgd en gevoerd moeten worden. En ook de menners genieten dan van een verfrissing.
De paarden en pony’s worden tijdens de rust door een dierenarts beoordeeld of ze ‘fit to continue’ zijn en dus het volgende traject in mogen.

Voor een menner uit de samengestelde of dressuur vaardigheid wedstrijden is de mendurance wedstrijd een prima afwisseling en of een nieuwe uitdaging.
De Impulsrubriek is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de mendurance wedstrijd. Daarvoor is geen startkaart nodig, wel lidmaatschap van de KNHS.

Mendurance

Hoe verloopt een Mendurancewedstrijd?

Na het aanmelden bij het secretariaat volgt een voorkeuring door een veterinair. Bij goedkeuring mag men starten met het traject van ongeveer 20 tot 30 km.
Na de finish volgt een staptraject van een kilometer, waarna een nakeuring door een veterinair, terwijl het paard/pony nog voor de wagen staat.
De hartslag moet dan onder de 70 slagen per minuut zijn en het paard/pony moet veterinair goedgekeurd zijn.
Bij klasse II en hoger volgen er meer trajecten met hetzelfde schema maar met een rustpauze van 45 minuten.

Schematisch wedstrijdverloop Mendurance

Kijk op dit filmpje van Scallawag voor een filmverslag van een wedstrijd.

Bestuur